Funderar du på att starta en restaurangverksamhet? Att äga och driva en egen restaurang är en dröm för många. Kanske driva den tillsammans med familjen? Att göra mat, locka gäster och få bra betalt är mer en livsstil än något annat jobb. Det kräver fina råvaror, ett kunnande som kock, sommelier, eller vad det nu är man har för kompetens. Även om man har matlagningskunnande kan det vara svårt att pricka rätt när det gäller restaurangkoncept. Vad lockar människor i just den stad som du ska verka i? Vad är rätt priser för att locka till sig kunder? En tom restaurang är rena mardrömmen för någon som precis har öppnat en nuy restaurang.
Just i denna situation är det läge att ta in en restaurangkonsult. En sådan tar först reda på vad människor i ditt område efterfrågar vad gäller mat, priser, koncept, stämning och så vidare. Efter att ha gjort en riktig marknadsanalys, får du sedan råd av en erfaren krögare om både mat, inredning och rätta priser. När du sedan har fått rätta kunder, rätta priser och rätt recensioner (av stadens tidning) är det bara att köra på. Då vet du att du har rätt matkoncept, rätt inredning och bra priser. Istället för att du ska öppna med helt fel förutsättningar, fel priser och går miste om en massa viktiga kunder, kan du locka till dig rätt människor och kunder, som vill återkomma och äta din mat. Att inte ta reda på detta innan du öppnar gör att du slösar bort dina pengar. Dessutom är det svårare att ändra koncept när du väl har öppnat. Nyhetens behag gör att många lockas dit. Har du fel sorts mat, ja då är det svårare locka dit dem igen.