Säger man ramen, så är det flera som tänker på så kallade snabbnudelsoppor. Dock är det bra mycket mer än bara asiatiska färdigrätter på snabbmatshyllan.
Japansk ramen, det är en rätt med mycket kolhydrater och mycket fett – men också en intensiv smakupplevelse. Namnet kommer av de gula nudlarna med samma namn.
Från början kom ramensoppa från Kina. Det var först under 1800-talet den dök upp i Japan. Där förädlades den till vad den är idag.
Ramen är enkelt och det är därför den är så omtyckt. Men ändå: att laga riktig, smakfull ramen är verkligen ett konsthantverk. Alla landsdelar och alla familjer har sina egna hemliga recept på den läckra rätten.
Ramensoppan skiljer sig en hel del från andra soppor genom den kraftiga buljongen som ofta får stå och småkoka i timmar eller dagar. Generellt sett finns det fyra olika slags ramen:
Shoyu-ramen
är baserad på en buljong på sojasåsbas.
Miso-ramen
får sin smak från misopastan, en pasta av fermenterade sojabönor.
Shio-ramen
är huvudsakligen baserad på salt och lagas för det mesta med en kraftig fiskbuljong som grund.
Tonkotsu-ramen
består av en vit buljong som kokats på fläskben.
Ramennudlarna består av vetemjöl, vatten och salt. Ofta använder man Kansui, eller en syntetiskt framställd variant av detta speciella vatten, som får sin typiska gula färg av den höga andelen salter. Alternativt används även ägg.
På nätet så väl som på YouTube kan du hitta en hel del olika ramen-recept. Så ut och sök och testa att laga en!