Italiensk mat, det är fantastiskt! Det spelar inte någon roll om man äter det ute på en restaurang eller väljer att laga den själv. Det italienska köket bjuder på basilika, pinjenötter, parmaskinka, pasta, pizza, soltorkade tomater och parmesan. Beroende på var i Italien det är så finns det lite olika varianter. I norra Italien äter man ofta risotto, smör och en något mildare kryddning. I södra Italien är olivolja, citron, pasta, sardeller, oliver och örtkryddor viktiga ingredienser i köket. Här finns en sida med restauranger i Gamla stan, några av dem italienska. Att laga hemma är inte svårt heller. En riktigt god pasta går att få till. Ska ge er det perfekta receptet!
4 portioner
Du behöver
300 g spaghetti
1 ask sardeller
3 st vitlöksklyftor
1 st piri piri
1 knippe persilja
4 msk olivolja
1 burk hela tomater
4 msk tomatpuré
2 msk färsk basilika
2 msk kapris
100 g svarta oliver
salt
svartpeppar
parmesanost till servering
Gör så här:
Koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet.
Hacka sardellerna. Skala och hacka löken och vitlöken.
Finhacka piri pirin och skölj genast händerna efterår.
Fräs sardeller, vitlök, lök, piri piri och persiljestjälkar i olja i en kastrull.
Rör runt med slev, sardellerna ska bli mosiga men löken ska inte ta färg. Häll i tomaterna och tomatpurén och späd med lite vatten.
Blanda i basilikan och låt det hela koka upp. Tillsätt sedan kapris och oliver. Smaka av med salt och peppar.
Klipp över persiljan och blanda ner såsen i den heta spagettin.
Servera med färskriven parmesan.